Nadjas Barbecuesaus

Er det en ting jeg virkelig savner på et lavkarbokosthold så er det barbecuesaus. Spesielt på sommeren er det liksom noe som mangler! Potetsalaten lar seg enkelt lavkarbofisere men barbecuesausen har jeg aldri blitt skikkelig fornøyd med, før nå!

Det eneste problemet er at når jeg prøver ut nye ting så er det skjeldent jeg skriver ned hva jeg putter oppi for jeg smaker meg frem og prøver litt av ditt og litt av datt, men når vi laget enda en batch med sausen i går så skrev jeg ned det vi brukte, men målene kan være litt rare siden jeg målte alt i gram først så beklager det!
Selve sausen er svært enkel å lage, du bare rører alt sammen å la det småkoke i 10-20 minutter. Oppskriften serverer en ganske stor porsjon som holder seg en uke i kjøleskapet.

Når det gjelder krydder så må man bare smake seg frem til hva man liker, men jeg skriver ned de jeg har brukt og sånn ca. mål på hva vi hadde i vår porsjon.

Det du trenger:

  • 2 bokser tomatpure (140g per boks)

  • 42 g olivenolje av god kvalitet eller annen olje uten smak (De man kjøper på butikk har ofte tilsatt olivensmak i oljen)

  • 2 ss Eplecider eddik

  • 4 ss Sukrin Gold

  • 8 ts Liquid smoke (Røykaroma som du får kjøpt på de fleste større matbutikker, meny ol)

  • 2,5 dl vann

  • 3 ts hvitløkspulver

  • 3 klyper salt

  • 3 ts røkt paprika (krydder)

  • kajennepepper, chili, spisskummin, løkpulver, pepper og annet krydder du skulle ønske.

  • Et lite dryss av Xanthangum for å tykne det hele på slutten. (0,5 ts kanskje)

Først tar du oljen, tomatpureen og vannet i kasserollen og rører til det hele er uten klumper på middels varme. Så tilsetter du sukrin, eplecidereddik og røyaromaen (vi liker vår med ekstra røyksmak så om man ikke ønsker det kan man nok med fordel kutte litt ned på den) før man tilsetter resten av krydderet. Så skal dette småputre i 10-20 minutter. (Bruk lokk da det ofte spruter litt mens det putrer). Tilslutt drysser du over xanthangum og rører til det hele tykner og blir en jevn masse. La det koke i to minutter til også er det ferdig!

Oppbevares i luft tett boks i kjøpeskapet i en ukes tid.

Denne oppskriften inneholder per 100 g:
107 kcal
1,41 g protein
9,85 g karbohydrater
6,88 g fett

Her servet med kyllingnuggets som du finner oppskrift på  her !

Her servet med kyllingnuggets som du finner oppskrift på her!

Fløtegratinert blomkål

Her er en oppskrift jeg bruker når jeg ønsker noe litt ekstra godt til helgekosen! Fantastisk til biff.
Oppskriften fant jeg her for flere år siden og har brukt den siden.

- 1 liten blomkål deles opp og skjæres i skiver
- 1 løk - hakkes
- Knust/hakket hvitløk etter smak
- Revet ost (ca 1 + 1 dl)
- 2 ts JBKM
- 2 dl fløte

Blomkål, løk, hvitløk og ost legges i ildfast form og blandes godt.
Bland inn 2 ts johannesbrødkjernemel, salt og revet muskatnøtt. Hell over ca 2 dl fløte (skal dekke det øvrige).
Strø godt med ost på toppen og stek ved ca 225 grader i 20-30 minutter

Her har jeg regnet ut næringsinnholdet på hele retten når jeg laget den:
- 1924 kalorier
- 163g fett
- 32,9g karbohydrater
- 72,7g proteiner

9DC0B9A0-892B-4DB9-8137-9E1A8AE0E6A8.jpeg
Veldig god til italienske kjøttboller også!

Veldig god til italienske kjøttboller også!

Sellerirotkuber

Er det noe jeg bruker mye som tilbehør er det sellerirotkuber! 
Jeg bruker det der jeg ellers ville brukt pomfri. Før laget jeg mye sellerirotfries, men fant ut at det var mye lettere med sellerirot når det gjaldt formen :) 

Det er veldig enkelt å lage disse kubene, man tar bare å skjærer selleriroten i små kuber før man steker dem i panna med rapsolje og ønsket krydder til de er gyldne i fargen :) 

Her sammen med løvstek, bearnaisesaus, rosenkål og tomat.

Her sammen med løvstek, bearnaisesaus, rosenkål og tomat.

Her bruker jeg det sammen med kjøttdeig som jeg har blandet med BBQ saus (oppskrift finner du lengre nede her) og karbofrie pølser.

Her bruker jeg det sammen med kjøttdeig som jeg har blandet med BBQ saus (oppskrift finner du lengre nede her) og karbofrie pølser.

Bearnaisesaus

Dette er en oppskrift på bearnaisesaus som inneholder lite karbohydrater, den er veldig god!
Funnet på den flotte siden til Lena Beatrice som har mange gode oppskrifter.

Du trenger:

  • 200 gram smør

  • 3 eggeplommer (går bra med 2 også, men med 3 blir sausen veldig tykk og god)

  • 2-3 ts bearnaise essens (2 ts smaker best synes jeg)

  • Estragon

Pisk eggeplommene sammen med essensen i en kjele på varm plate, til det tykner. Men pass på så det ikke blir for varmt, ikke bruk sterk varme, da skiller sausen seg lett.

Legg i smøret i mindre klikker litt etter litt, mens du pisker godt (smøret skal smelte). Du kan gjerne trekke kjelen av plata mens du gjør dette.Ved behov varmer du sausen forsiktig.
Ikke la nylaget/nyvarmet saus bli stående i kjelen uten at du rører i den. Husk at bunnen i kjelen fortsatt er varm og dette kan gjøre at sausen skiller seg hvis du ikke rører og “fordeler” varmen.

Smak til med estragon.

NB: det står i oppskriften at man skal bruke stålkjele

Fake potetsalat (Sellerirotsalat)

Nå nærmer grillsesongen seg med stormskritt og jeg som er så glad i potetsalat måtte finne et alternativ! Etter et kjapt søk på lavkarbo.no kom jeg over denne flotte oppskriften, enda en super oppskrift fra Nannah :) 

Du trenger:

  • 1 STOOOR sellerirot

  • 1 liten rød løk

  • Noen skiver sylteagurk lr cornicons

  • 3 store toppede ss rømme

  • 1/2 pose majones

  • 2 toppede ts dijonsenepp

  • 1-2 ss agurklake lr litt eplesideredikk

  • salt og pepper

  • 2 hardkokte egg

  • klippet gressløk


Skrell og skjær selleriroten i små terninger eller staver. Kok dem gode og møre i lettsaltet vann. Prøvesmak så du ikke koker for lite...den skal ha konsistens omtrent som kokt potet.Tar minst 20 min. Hell av kokevannet.( ta vare på det til bruk i suppe)La selleribitene renne godt av og bli nesten helt kalde i et dørslag.
Mens sellerirota koker lager du dressingen og koker egg.
Finhakk løk og agurk bland i en bolle sammen med majones,rømme,sennep, agurklake og krydder. 
Når selleribitene er bittelitt lunkene blander du dem inn i dressingen sammen med hakket kokt egg og finklippet gressløk.
Settes kaldt og bør stå noen timer før den spises så dressingen får trukket godt inn.