Livsstilsendring og vaner

For 1,5 år siden var jeg på et livsstilsendringskurs og idag tenkte jeg å skrive litt om en av tingene vi snakket en del om iløpet av kurset, nettop livsstilsendring og vaner. 

Som barn skal vi lære å klare oss selv, vi skal lære å kle oss, pusse tennene og spise mat selv. 
Dette var noe som var veldig vanskelig i begynnelsen og krevde mye energi i begynnelsen, men etterhvert har det blitt en vane og vi tenker ikke så mye over det lengre. Vi bare gjør det. 
Når jeg skulle ta lappen fikk jeg ikke til å clutche, uansett hva jeg gjorde så fikk jeg det ikke til! Det var så vanskelig å finne den rette balansen på når man skulle slippe opp og når man skulle trø til med gassen. Jeg var helt fortvilet, skal jeg slite med dette hele livet? Skal det virkelig være så vanskelig å kjøre bil? Nå kjører jeg bil uten å i det hele tatt tenke på clutchingen! Det kommer automatisk. 

Alt dette her handler om vaner som vi må innarbeide. 
Dette gjelder også en livsstilsendring. Det tar mye energi i begynnelsen å kutte ned på godteriet, ta sunne valg og ikke minst begynne med trening. Det er lett å tenke at skal det virkelig være så vanskelig å leve et sunt liv? Jeg tenkte ofte på de som lever et sunt liv og kunne ikke skjønne hvordan de orket det, men nå når jeg har jobbet en god stund med å ta sunnere valg er det flere ting som ikke er så vanskelig lengre. 

Jeg ramlet over et sitat her idag: “Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going.”

Dette er utrolig sant!
Når man starter en reise mot et sunnere og lettere liv finner man fort motivasjon når vekta går ned, formen blir bedre og man blir sterkere, men hva når man har gått ned de kiloene man skulle gjøre? Og hva når formen egentlig er ganske grei? Da kan det være vanskelig å fortsette om man ikke har innarbeidet en vane. 
For noen år siden gikk jeg ned 30 kilo og hadde den motivasjonen når jeg så hvor gode resultater det ga, men når jeg hadde nådd vektmålet mitt så la jeg merke til at det ble vanskeligere å fortsette. Man unner seg litt mer her og der for man har vært så flink og før man aner det så har man kommet over i feil spor igjen. 

Det tar i gjennomsnitt mellom 2 og 3 måneder å innarbeide en ny vane, men for andre så kan det ta mye lengre tid! Sånn som for meg og den grusomme clutchen. Da er det viktig å fortsette å holde på den gode rutinen, mens man tenker at det blir enklere og etterhvert hiver man seg i treningstøyet uten å tenke så alt for mye over det, eller automatisk tar de litt sunnere valgene. 
Selvfølgelig er det jo ikke slik at man aldri kan ha dager der man bare vil droppe treningen og heller kose seg i sofaen med sjokolade og film, men det blir enklere ihvertfall :) 

Selv har mange av mine egne gode vaner falt litt ut iløpet av sommeren, men jeg jobber for å komme inn i en god rutine igjen og da er det viktig å huske på nettop dette. Det blir bare bedre :)