Hjemmelaget müsli

Denne oppskriften fra fotballfruen har jeg brukt i flere år allerede, den er enkel og holder lenge. Sønnen vår på 1,5 år er også veldig glad i denne og spiser den som den er eller over yoghurten sin på morgenen.

Oppskriften til en stor beholder kommer her:

  • 2 dl. mandler

  • 2 dl. valnøtter

  • 2 dl. hasselnøtter

  • 2 dl. solsikkekjerner

  • 2 dl. hele linfrø

  • 3 dl. sesamfrø

  • 2 dl. tørket kokosmasse

  • 2 dl. vann

  • 1 dl. kaldpresset rapsolje (her brukte vi olivenolje da vi ikke har raps i hus)

  • Sukrin (vi bruker sukrin: 1 som er en blanding av sukrin og stevia)

  • kardemomme

  • 1-2 ts salt

Dette gjør du:

Forvarm ovnen på 200 grader. Grovhakk valnøtter, hasselnøtter og mandler. Bland deretter inn resten av frøene/nøttene og kokos.

Ha alt i en stor bakebolle og bland in 1-2 teskjeer salt sammen med 5 spiseskjeer sukrin. Ha over oljen og vannet og rør godt. Hell alt utover en bakeplate. Strø et lag med sukrin over blandingen uten å blande og sett det inn i midten av ovnen. La blandingen stå i 15 minutter før du tar den ut, da er det viktig at du blander alt godt igjen slik at det som ligger på bunnen kommer opp på toppen og at kantene ikke blir brent. Når du har gjort dette strør du et nytt lag med sukrin over, gjerne også kardemomme (kan sløyfes).

Dette gjør du i fire omganger slik at det til sammen står en time i ovnen (Her er det lurt å følge litt med slik at det ikke blir brent). Når dette er gjort lar du blandingen stå til avkjøling i ca 1 time slik at det blir sprøtt.

C34EF980-DA09-47D8-99CF-2FF2292A57D3.jpeg

Hjemmelaget Peanøttsmør på en-to-tre!

På tirsdag hadde jeg besøk av min mor, som hadde med seg både det ene og det andre som hun hadde laget dagen før, deriblant hjemmelaget peanøttsmør laget på peanøtter med bare 5kh per 100g! Det er seriøst det beste peanøttsmøret jeg noengang har smakt, så unødvendig å si at det fikk ben å gå på! Så tilslutt måtte jeg til å lage mitt eget. Peanøttene er kjøpt på Europris under merket "Luxus" og inneholder svært lite karbohydrater. Grei pris og smak!

Oppskriften er så enkel at du tar en pose peanøtter (De bør være ristet og gjerne saltet for smak, men synes du det blir for mye salt så er det bare å ta bort en andel, skylle dem også putte dem med de andre for mindre saltsmak) og kjører de i en kjøkkenmaskin eller blender til ønsket konsistens. Man kan også tilsette noen dråper flytende natreen eller annen søtning, dette hadde min mor oppi det hun laget. 

Jeg er noe usikker på hvor lenge det kan stå da det ikke får stå mange dagene her i huset, men vi oppbevarer det i en krukke i kjøleskapet og lager kun en pose av gangen.